Solo exhibition: ‘Le Studio Perdu’

You are cordially invited to ‘Le Studio Perdu’!
Opening Saturday 24 June 2023 at 17.00h (5pm) at Contour Gallery, Rotterdam.
(text continues below image)

Depicted image: ‘Camille Claudel’ by Marie Pop
150 x 120 cm, acrylic paint on matte fine art print on Hahnemuhle-paper, 2023

In een kunstenaarsstudio gaan veel potentiële kunstwerken verloren, en worden ogenschijnlijk goede ideeën soms toch in de ban gedaan: “kill your darlings”. Op eenzelfde manier zijn sommige kunstenaars en hun oeuvre in de ban gedaan. Gedood, maar dan in overdrachtelijke zin: genegeerd, de geschiedenis uit geschreven. Op 24 juni 2023, van 17.00 tot 19.00 uur, organiseert Contour Gallery met trots de opening van ‘Le Studio Perdu: de derde tentoonstelling van Marie Pop bij ons.

In haar nieuwste serie werken, ‘Le Studio Perdu’, duikt Marie Pop in de verborgen Parijse studio’s van het begin van de 20e eeuw. Een tijd waarin fotografie geënsceneerd werd en vrouwelijke kunstenaars hun stem lieten horen en erkenning begonnen te krijgen. Het werk roept bepaalde vragen op: zijn we in het hier en nu, of in een andere tijd beland? Is degene die we zien een model of een muze? Een schepper of een beschermer? Een man of een vrouw, of iemand die daartussen bestaat? Marie Pop onderzoekt deze dubbelzinnigheden. ‘Le Studio Perdu’ misleidt het publiek op meesterlijke wijze en daagt uit wat ogenschijnlijk vanzelfsprekend lijkt: het tijdperk dat wordt afgebeeld in het kunstwerk, de identiteit van de kunstenaar, en zelfs de rol van de toeschouwer. Marie Pop brengt een eerbetoon aan het werk van historische vrouwelijke figuren in de kunst, verwijzend naar vergeten helden en verloren gegaan vrouwelijk talent in de kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd laat zij haar kunstwerken oorspronkelijke, autonome creaties zijn.

In haar debuuttentoonstelling, ‘The Opulent Temple of the Lost Paradise’ (2020), die het verlies van het gewone leven onderzocht tegen de achtergrond van de corona-pandemie, begon Marie Pop aan een lange artistieke reis om de diepte van emoties te verkennen. In het daaropvolgende jaar kwam de serie ‘The Lost Wonders of the Future Paradise’: verlichtende vooruitzichten van hoop en een nieuw begin.
Dit werk bleek enorm succesvol op Art Rotterdam 2021, waar bijna alle kunstwerken werden verkocht.  

Nu onthult ‘Le Studio Perdu’ het nieuwe hoofdstuk van Marie Pop, waar ze ingaat op urgente kwesties binnen de kunstwereld, een oog op de esthetiek houdt én bovendien de kijkers aan het denken zet.

Marie Pop tart categorisatie en beweegt zich tussen de domeinen van minimalisme en expressionisme, terwijl ze een vloeibare identiteit belichaamt van een vrouw, een man en alles daartussenin. Als kunstenaar kent haar veelzijdigheid geen grenzen en strekt ze zich uit tot de disciplines van schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst, installatie en zelfs performatieve kunst. Terwijl ze je meeneemt achter de schermen en je onderdompelt in haar creatieve proces, bevind je je paradoxaal genoeg op het podium.

Contour Gallery kijkt ernaar uit om je te verwelkomen op de tentoonstelling van 24 juni tot 16 september.